لوگو شرکت دانش بنیان ایران

توجه صندوق نوآوری شکوفایی به نیازهای دانش بنیان

انتقاد شرکت های دانش بنیان از صندوق نوآوری شکوفایی

صندوق نوآوری و شکوفایی در واکنش به انتقاد شرکت های دانش بنیان از صندوق نوآوری شکوفایی در خصوص کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان و صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر  اعلام کرد:

“متاسفانه تعداد محدودی از کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان به جای استفاده از مرجع قانونی از غوغا سالاری در رسانه ها استفاده می کنند که روش مناسبی به نظر نمی رسد.”

بر اساس آمارها ۸۲ درصد از شرکت‌های دانش بنیان از تسهیلات دانش بنیانصندوق بهره مند شدند. این ۸۲ درصد شرکت شامل ۲۶۰۰ شرکت دانش بنیان دارای طرح در حال اجرا هستند و تعداد دیگری خدماتی همچون دفترکار یا توانمندسازی گرفته اند. ممکن است مرجع قانونی بررسی شکایات، عتف است که برای سال ۹۶ از کل شکایات شرکت های دانش بنیان تنها ۱۴ درصد مربوط به صندوق نوآوری و بالای ۸۰ درصد آن مربوط به معاونت علمی بوده است.

طی یک سال اخیر، بحث سرمایه‌گذاری خطرپذیر در کشور رونق گرفته و از همین رو انتظار عمومی از صندوق نوآوری و شکوفایی نیز صرفاً برای شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا از اعطای تسهیلات به سمت خطرپذیری و سرمایه‌گذاری مشارکت خطرپذیر تغییر یافته است. صندوق از محل سرمایۀ خود نمی‌تواند اقدام به سرمایه‌گذاری خطرپذیر کند و برای این منظور بایستی از ۰.۵ درصد بودجۀ سالیانۀ کشور استفاده کند.

کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان

کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان

متأسفانه تاکنون در هیچ سالی این ۰.۵ درصد پرداخت نشده و سرمایۀ صندوق نیز هنوز به طور کامل تأدیه نشده است. با توجه به مشکلاتی که در مشارکت بین بخش دولتی یا شبه‌دولتی با بخش خصوصی وجود دارد و با توجه به نبود علاقه مشارکت به ویژه با دولت و شبه دولتیها در میان صاحبان فناوری، کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان، عمدۀ فعالیت‌های صورت‌گرفتۀ صندوق تاکنون معطوف به ارائۀ تسهیلات مختلف بوده است و خود شرکت‌های دانش‌بنیان تمایل چندانی به مشارکت نداشته‌اند. از دلایل این عدم علاقه می توان به نرخ پایین سود تسهیلات صندوق اشاره کرد که شرکت‌ها را ترغیب می‌کند به جای واگذاری بخشی از سهام شرکت در قبال تأمین مالی، در فضایی که متعلق به خود می‌دانند و با دریافت تسهیلات کم‌بهره مشکلات مالی خود را حل‌وفصل کنند.

شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   شناسایی شرکت های خلاق که ماهیت دانش بنیان ندارند

مشارکت و سرمایه‌گذاری خطرپذیر، ازجمله خدمات صندوق است که به شهادت مصاحبه‌ها و اسناد موجود، از ابتدای فعال‌سازی صندوق به وفور در میان شرکت‌های دانش‌بنیان تبلیغ و ترویج شده است. در خصوص سرمایه‌گذاری خطرپذیر و ایجاد صندوق‌های VC مشترک، صندوق برای همۀ ذی‌نفعان و نهادهای مرتبط نامه‌ای ارسال کرده و تمایل خود به مشارکت را اعلام کرده است.

صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر

صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر

در زمانی که هنوز صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر در کشور به صورت جدی وجود ندارد اگر به شرکت های دانش بنیان نوپا که اکثرا متقاضی وام هستند و تمایلی به مشارکت ندارند، وام داده شود و از طرفی کمکهای مدیریتی و توانمندسازی نیز به شرکت ها ارائه شود به نظر بهترین روش برای شرکت های دانش بنیان نوپایی است که متقاضی وام هستند. در غیر این صورت در این چهار سال گذشته این همه شرکت نه وام در اختیار داشتند و نه سرمایهگذاری خطرپذیر و همه باید تعطیل می شدند و شکست میخوردند در حالیکه هماکنون درصد بالایی از آنها با دریافت وام کار کرده اند و موفق هستند.

در پاسخ به نقل رییس دیوان محاسبات باید اشاره کرد که مطابق گزارش عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی تا پایان آبان ۹۶ از ۳۲۶۳ شرکت دانش بنیان، ۲۴۴۰ شرکت به صندوق طرح داده اند و مجموع پرداخت ها و مصوب ها، جمعا ۱۷۴۷ میلیارد تومان برای این شرکت ها مصوب شده است و همچنین بر اساس مصوبه هیئت امنا، مصوبات در حکم تعهدات محسوب می شود. لازم به ذکر است در همان تاریخ سازمان برنامه و بودجه با صدور اطلاعیه‌ای، به اظهارات رئیس دیوان محاسبات در خصوص گزارش تفریغ بودجه واکنش نشان داد.

شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   دستگاه ثبت سیگنال بدن

لازم است اشاره شود که انتقاددستگاه های زیرمجموعه دولتی از یکدیگر مرسوم نبوده و به نظر نمی رسد معاونت علمی به عنوان یک ارگان دولتی این اقدام را انجام داده باشد.

گزارش شورای عالی عتف

گزارش شورای عالی عتف

در ضمن برخی انتقاداتی که به صندوق صورت می پذیرد بدون علم و آگاهی از اسناد بالادستی و محدودیت های قانونی است. به عنوان نمونه موضوع انتقاد به عملکرد یا به نوعی رسیدگی به شکایات شرکت های دانش بنیان طبق ماده۳۰ آیین نامه قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان بر عهده شورای عالی عتف می باشد.

طبق گزارش شورای عالی عتف تا پایان سال ۱۳۹۶، از ۹۲ مورد شکایت رسیده و بررسی شده از شرکت های دانش بنیان تنها ۱۴درصد آن مربوط به صندوق نوآوری و شکوفایی و بیش از ۸۰درصد آن مربوط به معاونت علمی است. این درحالیست که بر اساس گزارش هشتم و نهم شورای عالی عتف کیفیت گزارش های ارزیابی شده صندوق نوآوری و شکوفایی خوب ارزیابی شده است.

متاسفانه تعداد محدودی از شرکت های دانش بنیان به جای استفاده از مرجع قانونی از غوغا سالاری در رسانه ها استفاده می کنند که روش مناسبی به نظر نمی رسد. لذا خواهشمند است رسانه ها اشراف کامل به مباحث قانونی داشته باشند و قبل از انتشار سخنان شرکتهای دانش بنیان طی شدن فرآیند و مسیر شکایت در مرجع قانونی را از شورای عالی عتف استعلام نمایند.

بدیهی است بیان موضوعات کلی بدون ارائه مدرک و سند موضوعی است که هر فردی می تواند انجام دهد ولی ارائه مدرک مثبته و اثبات حقانیت با مراجعه به مرجع قانونی امکانپذیر است.

لطفا امتیاز خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.