لوگو شرکت دانش بنیان ایران

رتبه دانش بنیانی کالاهای صادراتی ایران

سنجش میزان دانش بنیانی صادرات کشورها

” پیچیدگی اقتصاد” شاخصی برای سنجش میزان دانش بنیانی صادرات کشورها و به طور کل صادرات دانش بنیان تعریف شده است و به راحتی می توان کشورها را از این منظر با یکدیگر مقایسه کرد. سال ۲۰۱۵ رتبه دانش‌بنیانی کالای صادراتی ایران در جایگاه ۹۸ جهان بوده است.

صادرات دانش بنیان و شاخص پیچیدگی اقتصاد

سال‌های سال بود که اقتصاددانانی نظیر دکتر حسین عظیمی در کتاب مدارهای توسعه نیافتگی از پایین بودن میزان فعالیت دانش بنیان در صادرات کالا و خدمات ایران سخن می گفتند. هرچند این موضوع واضح بود اما روشی یا شاخصی برای مقایسه وضعیت ایران با سایر کشورها در این زمینه وجود نداشت و نمی دانستیم کجای دنیا قرار داریم. به لطف ریکاردو  هاسمن از دانشگاه هاروارد و سزار هیدالگو از دانشگاه ام‌آی‌تی  شاخصی برای سنجش میزان دانش بنیانی کالاهای صادراتی  تعریف شده است که به راحتی میتوان کشورها را از این منظر باهمدیگر مقایسه کرد.

عنوان این شاخص، شاخص پیچیدگی اقتصادی نام دارد و در واقع میزان دانش بنیان بودن تولیدات صادراتی کشورها را با همدیگر مقایسه میکند. اقتصادهای پیچیده قادرند در قالب شبکه‏ های بزرگ، حجم زیادی از دانش‎های مرتبط را به کار گرفته و مجموعه متنوعی از کالاهای دانش بینان را تولید کنند. اما اقتصادهای ساده، پشتوانه ضعیفی از دانش مولد و فناوری دارند و کالاهای کمتر و همچنین کالای ساده تولید می‏ نمایند و فناوری در چرخه تولید این کشورهاکم رنگ است و مستلزم شبکه کوچکتری از تعاملات است. همچنین ، پیچیدگی اقتصادی نیازمند محیط نهادی اقتصادی است که دانش بالقوه موجود را فعلیت بخشد. هم چنین فهرست کالاهای معاف از پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز مطالعه بفرمایید.

شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   اختصاص شعب ویژه تامین اجتماعی برای رسیدگی به امور بیمه ای شرکت های دانش بنیان

همچنین بخوانید: 

ثبت شرکت دانش بنیان 


مقایسه شرکت ها از نظر صادرات دانش بنیان

  • مطالعه سالهای ۱۹۶۴ تا ۲۰۱۵ نشان می دهد که:
  • رتبه ایران از ۶۳  به ۹۸  تنزل یافته است.
  • رتبه ترکیه  از ۷۱ به ۴۰ ارتقا یافته است.
  • رتبه عربستان از ۶۰ به ۶۲ تنزیل یافته است.
  • رتبه کره جنوبی از ۲۳ به ۳ ارتقا یافته است.
  • رتبه مصر از ۴۸ به ۶۱ تنزیل یافته است.
  • در سال ۲۰۱۵ کشورهای ژاپن، سوئیس، آلمان، کره، اتریش، سوئد، چک، لهستان، سنگاپور و آمریکا به ترتیب از بالاترین پیچیدگی و یا تنوع محصول برخوردار بوده اند.
  • پیش بینی‌ها برای دوره ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵ نشان میدهد که کشورهای هند، مالزی و ویتنام از بهترین چشم انداز رشد در این زمینه برخوردارند و مقصد آتی سرمایه گذاری‌ها خواهند بود.
لطفا امتیاز خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.