لوگو شرکت دانش بنیان ایران

ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی

 

فهرست محتوا

حوزه ستاد

معرفی ستاد توسعه سلول‌های بنیادی


شناسنامهٔ ستاد:

در معاونت فناوری ریاست جمهوری، تصمیم به تشکیل مرکزی مرجع در زمینهٔ فعالیت‌های پزشکی مربوط به سلول‌های بنیادی گرفته شد و پس از تلاش فراوان، بالاخره در سال ۱۳۸۷، ستاد راهبردی فناوری سلول‌های بنیادی تأسیس گردید و به سرعت در زمینه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و موارد دیگر پیشرفت نمود و برای نظارت بر کلیهٔ فعالیت‌هایی که در گوشه و کنار سرزمین پهناور ایران، در این خصوص صورت می‌گیرد، انسجام لازم را پیدا کرد. بلافاصله برای نیل به این هدف، کمیته‌هایی جدا از هم، در جهت پیشبرد منظم‌تر و هرچه سریع‌تر طرح‌های ستاد تشکیل و افرادی به عنوان مسئول در رأس هر کمیته انتخاب گردید که در زیر عنوان شده‌اند.

  • کمیتهٔ استانداردسازی، اخلاق و نظارت، با مسئولیت دکتر فاطمه نادعلی
  • کمیتهٔ فناوری، با مسئولیت دکتر محمدعلی شکرگزار
  • کمیتهٔ آموزش، با مسئولیت دکتر جعفر آی
  • کمیتهٔ پژوهش، با مسیولیت دکتر ناصر اقدمی
  • کمیتهٔ کمیتهٔ روابط عمومی و بین الملل، با مسئولیت دکتر میترا کریمی
  • کمیتهٔ توسعه و پشتیبانی، با نظارت مستقیم دکتر محمد واسعی
  • کمیتهٔ اقتصاد و بازاریابی، با نظارت مستقیم دکتر محمد واسعی
  • کمیتهٔ راهبردی و هدایت، با نظارت مستقیم دکتر محمد واسعی
  • کمیتهٔ دانشجویی، با نظارت مستقیم دکتر آرش خجسته

پیش بینی آینده:
تا سال ۱۴۰۴ جامعه ایران در افق چشم انداز، چنین ویژگیهایی خواهد داشت.
«برخوردار از دانش پیشرفته، توان در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی، دست یافته به جایگاه اول اقتصادی – علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی (شامل آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه و کشورهای همسایه) با تاکید بر جنبش نرم افزاری و تولید علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، ارتقای نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل.

چهار قسمت مهم فناوری:

  • انسان افزار
  • فن افزار
  • اطلاعات افزار
  • سازمان افزار

این ۴ قسمت بریکدیگر اثر متقابل داشته و پیشرفت متناسب و مستمر این عناصر توسعه فناوری را ایجاد می‌نماید. به بیان دیگر، توسعه فناوری زمانی اتفاق می افتد که این اجزاء تعاملی مناسب داشته باشند و فعالانه عمل کنند. بر این اساس در سال ۱۳۸۷ با توجه به پشتوانه تحقیقاتی و اهمیت سلولهای بنیادی و سلول درمانی در سطح ارتقاء علمی کشور به اهتمام معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد فناوری راهبردی سلولهای بنیادی تشکیل گردید تا بدین ترتیب بتوان با نزدیک نمودن تحقیقات علوم پایه و بالینی و به کار برد رساندن دستاوردهای کسب شده در تحقیقات پایه و با تعاملات ملی و بین المللی حداکثر تلاش را برای ارتقاء سطح سلامت جامعه به عمل آورد. این ستاد می‌کوشد با تقویت و اصلاح زیرساختهای فعلی و همچنین ایجاد زیرساختهای جدید پژوهشی و بالینی به وضعیت پژوهش و فناوری در این شاخه مهم از علم روز دنیا در کشورمان سامان بخشد.

%d8%b3%d8%aa%d8%a7%d8%af-%d8%b3%d9%84%d9%88%d9%84-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%a8%d9%86%db%8c%d8%a7%d8%af%db%8c

سند راهبردی ستاد

سند ملی علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی

سند ملی علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی» که در جلسه ۷۳۷ مورخ ۲۳/ ۷/ ۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی و با استناد به بند (۳-۲) فصل سوم سند نقشه جامع علمی کشور به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می‌شود:

مقدمه
با ارتقای سطح بهداشت و کشف درمان‌های جدید، سطح سلامت جوامع و میانگین طول عمر در جهان افزایش یافته است. با این حال درمان بیماری‌های مزمنی که با زوال و تخریب بافت و ارگان همراه هستند و همچنین بیماری‌های ارثی و سرطان‌ها هنوز از چالش‌های حل نشده پزشکی امروز به شمار می‌آیند. در سال‌های اخیر، دانشمندان خواص سلول‌های ویژه‌ای را به نام سلول‌های بنیادی توصیف کرده‌اند که امید فراوان است بتوان از آنها در درمان چنین بیماری‌هایی سود جست. این سلول‌ها قابلیت نوسازی و تمایز به انواع سلول‌های بدن را دارا هستند. در افق توسعه این علم امکان تولید و ترمیم بافت و بازسازی اعضای بدن با استفاده از سلول‌های بنیادی در مهندسی بافت و طب بازساختی و همچنین درمان بیماری‌های ارثی و سرطانی کاملاً نمایان شده و به نظر می‌رسد که در آینده نه چندان دور بشر دغدغه از دست دادن بافت و اعضای حیاتی را با کمک فناوری سلول‌های بنیادی و علوم مرتبط فراموش نماید.
گرایش شدید محققین و دانشمندان جهان به این شاخه از علم و فناوری و سرمایه گذاری‌های سنگین کشورهای پیشرفته در این حوزه، حاکی از نقش مهم و چشمگیر این شاخه از علم و فناوری در کسب سهم مهمی از درمان بیماری‌ها در آینده نزدیک دارد و پیش بینی می‌شود کشورهای صاحب فناوری در این حوزه از کشورهای صاحب اقتدار در سطح ملی و بین المللی محسوب شوند.
پیشرفت‌های به دست آمده در جمهوری اسلامی ایران در حوزه سلول‌های بنیادی و طب بازساختی با وجود سرمایه گذاری اندک، نشان دهنده استعداد بالای رشد کشور در این حوزه است به طوریکه هم اکنون جمهوری اسلامی ایران از لحاظ تولید مقالات حائز رتبه دوم در بین کشورهای اسلامی است. بررسی مقالات نشان می‌دهد که علیرغم روند رو به رشد در شاخص‌های کیفی، میانگین تعداد ارجاعات برای مقالات ایرانی هنوز کمتر از متوسط جهانی است.
مسلماً افزایش سرمایه گذاری‌های مادی و معنوی در این حوزه می‌تواند باعث کسب جایگاه شایسته در منطقه و جهان توسط جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ گردد.
با توجه به جایگاه بالای این فناوری برتر در دنیا و اهمیت درمانی و ارزش اقتصادی آن برای جامعه، همچنین قرار گرفتن علوم سلول‌های بنیادی در بند (۳-۲) فصل سوم سند نقشه جامع علمی کشور جزو اولویت‌های (الف) در علوم پایه و کاربردی، داشتن یک سند توسعه علم و فناوری که به نکات لازم برای توسعه این حوزه توجه کافی مبذول داشته باشد، امری واجب و اجتناب ناپذیر است.

ماده ۱- تعاریف

  1. سلول بنیادی: سلولی است تمایز نیافته که توانایی خود نوزایی و توانایی تمایز به سلول‌های تمایز یافته تر را داراست.
  2. مهندسی بافت: علم و فناوری است که با استفاده از انواع سلول‌ها (بنیادی و غیربنیادی) و داربست‌ها و مواد خارج سلولی، به تولید بافت می‌پردازد.
  3. طب بازساختی: شاخه‌ای از طب است که با استخراج، فرآوری، تولید و تمایز و یا تغییر ژنتیک سلول‌ها (بنیادی و غیربنیادی) و نیز تولید و تکثیر بافت‌های طبیعی و مصنوعی به درمان بیماری‌ها می‌پردازد.
  4. علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی: به علوم و فناوری‌های مرتبط با انواع سلول‌های بنیادی، مهندسی بافت و طب بازساختی، علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی گفته می‌شود.
  5. حوزه سلول‌های بنیادی: حوزه سلول‌های بنیادی شامل کلیه نهادها و عوامل دخیل در امر پژوهش، آموزش، فناوری، تولید، درمان و خدمات رسانی و بهره برداری از انواع سلول‌های بنیادی و فرآورده‌های مرتبط می‌باشد.ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی

ماده ۲- ارزش‌ها

  1. التزام به دستورات اساسی اسلام از جمله حفظ کرامت و حرمت انسانی و ایجاد روحیه عبودیت با تقویت نگرش توحیدی به دستاوردهای این علم
  2. توسعه و کاربرد دانش سلول‌های بنیادی توأم با رعایت احکام فقهی و اخلاق حرفه‌ای اسلامی به منظور ارتقای سلامت جامعه
  3. برخورداری عادلانه و دسترسی مناسب جامعه علمی به بسترهای تحقیقاتی و اقشار جامعه و امت اسلامی به خدمات این حوزه
  4. خودکفایی در فناوری و گسترش زیرساخت‌های بومی لازم در سطوح برتر بین المللی و نیل به استقلال اقتصادی
  5. حرکت در مرزهای علم و فناوری و افق گشایی علمی مبتنی بر بنیان‌های معرفتی اسلام
  6. تقویت روحیه مشارکت و مسئولیت پذیری در محققین، فناوران و نهادها و تقدم مصالح عمومی بر منافع بخشی و فردی

ماده ۳- چشم انداز
با ایمان به یاری پروردگار و توکل بر او، حوزه علوم و فناوری سلول‌های بنیادی در افق ۱۴۰۴، حوزه‌ای است مبتنی بر مبانی معرفتی، اصول اخلاقی و ارزش‌ها و احکام اسلامی با تکیه بر زیرساخت‌های بومی و دارای منابع انسانی و فیزیکی مورد نیاز و توسعه یافته، الهام بخش، افتخارآفرین و دارای تعاملات گسترده ملی و بین المللی با اولویت کشورهای همسو، کارا و قابل اتکا در تأمین نیازهای راهبردی و جاری جامعه ایرانی و جهان اسلام، دارای سهم مؤثر در تولید دانش و ثروت ملی و حائز رتبه اول در سطح منطقه و کشورهای اسلامی و در زمره ۱۰ کشور برتر جهان در تولید علم و ثروت

ماده ۴- سیاست‌ها

  1. تفکیک متولیان عرصه سیاست گذاری، نظارت و اجرا در حوزه سلول‌های بنیادی
  2. افزایش بهره وری، صرفه جویی و استفاده بهینه از امکانات در حوزه سلول‌های بنیادی
  3. خوداتکایی، اشتغال زایی و استفاده حداکثری از توان داخلی در این حوزه
  4. کاهش تصدی گری دولت، تقویت بخش خصوصی و حمایت از ایجاد و توسعه کمی و کیفی شرکت‌های دانش بنیان
  5. مشارکت حداکثری بخش خصوصی، تعاونی‌ها، نهادهای غیردولتی و سرمایه گذاران خارجی و تاکید بر هماهنگی و انسجام بین نهادها
  6. توجه به بنیان‌های فلسفی و مبانی فقهی حوزه سلول‌های بنیادی
  7. رعایت اصول اخلاقی، مذهبی و اجتماعی در توسعه حوزه سلول‌های بنیادی

ماده ۵- اهداف کلان

  1. خوداتکایی در مواد اولیه، تجهیزات آزمایشگاهی به ویژه مواد مصرفی و حیوانات آزمایشگاهی و خدمات، به گونه‌ای که تا ۹۰ درصد از ارزش این گونه مواد در کشور قابل تولید باشد
  2. تولید ثروت ملی از طریق به کارگیری علم و فناوری سلول‌های بنیادی و فرآورده‌های آن در درمان بیماری‌های مختلف به گونه‌ای که ۲ درصد از ارزش بازار جهانی مرتبط با سلول‌های بنیادی متعلق به جمهوری اسلامی ایران باشد
  3. دستیابی به استقلال و خودکفایی در انواع بانکهای سلولی ملی مرتبط (۱)
  4. مشارکت بخش‌های غیردولتی در تحقیقات، توسعه فناوری و تولید ثروت با حفظ نقش سیاست گذاری و نظارتی دولت به طوری که حداقل ۲۰ درصد از مراکز سلول درمانی مجاز از بخش غیردولتی باشند
  5. تولید دانش و فناوری‌های نوین تا ارتقا به رتبه دهم دنیا از نظر کمی و کیفی و نشر مقالات در مجلات بسیار معتبر

ماده ۶- راهبردها

  1. ایجاد و ارتقای زیرساخت‌های لازم برای توسعه و خوداتکایی و کسب مرجعیت علمی و فناوری در این حوزه
  2. ترویج، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به منظور بهره مندی صحیح جامعه علمی از دستاوردها و پیشرفت‌های این حوزه
  3. تعامل فعال و اثرگذار با دیگر کشورها به خصوص کشورهای منطقه و جهان اسلام
  4. تدوین، بازنگری، اصلاح و روزآمد کردن قوانین، مقررات و استانداردهای مربوطه در این حوزه
  5. جذب، تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی لازم در زمینه تحقیقات، فناوری و خدمات در این حوزه
  6. حمایت از انجام تحقیقات در راستای تولید دانش و توسعه فناوری به ویژه در موضوعات اولویت دار
  7. تجاری سازی دستاوردها، تقویت تولید، ساماندهی خدمات و تسهیل فضای کسب و کار
  8. تعامل فعال و مؤثر با دیگر علوم مرتبط به ویژه حوزه علوم دینی
  9. الهام گیری از آموزه‌های الهی در حوزه‌های فقهی، اخلاقی و معرفتی در سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرای علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی

ماده ۷- اقدامات

  1. ایجاد و توسعه مراکز تحقیقات، فناوری، تولید و خدمات علوم سلول‌های بنیادی در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و مؤسسات علمی و پژوهشی واجد شرایط با توجه به نیاز کشور (۱)
  2. ایجاد سامانه اطلاعات و شبکه تحقیقات و فناوری و اطلاع رسانی در مواد، تجهیزات، نیروی انسانی، خدمات و منابع علمی (۱)
  3. تقویت و حمایت از دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های مرتبط در تأمین تجهیزات و مواد مصرفی و فضای فیزیکی (۱)
  4. ایجاد مراکز تولید و تکثیر و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی مورد نیاز (۱)
  5. ایجاد بانک اطلاعات داوطلبان اهدای سلول‌های بنیادی (۱)
  6. ایجاد بانک‌های سلولی و بافتی مورد نیاز در استان‌ها و شبکه سازی بین آن‌ها (۱)
  7. ایجاد شبکهٔ آزمایشگاهی سلول‌های بنیادی و ارتباط با سایر شبکه‌های آزمایشگاهی به منظور هم افزایی امکانات کشور (۱)
  8. ارزیابی و رتبه بندی مراکز، مؤسسات، دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها براساس نظام اعتبارسنجی ملی و بین المللی در حوزه سند (۱)
  9. ایجاد مراکز نگهداری، آزمایشگاهی و جراحی حیوانات کوچک و بزرگ در مراکز تحقیقاتی مرتبط به منظور انجام مطالعات پیش بالینی (۱)
  10. افزایش و توسعه مراکز پژوهشی –درمانیدرترازکشورهایپیشرفته (۱)
  11. ایجادانواعمراکزسلولدرمانیاستاندارددرترازهایبینالمللی (۱)
  12. انتشارچاپیوالکترونیکی خبرنامه‌ها، مجلات و نشریات علمی –تخصصیوکتبدرعرصهداخلیوبینالمللی (۲)
  13. بهکارگیریرسانههایعمومیوظرفیتاطلاعرسانیمدارسودانشگاههابهمنظورترویجاستفادهصحیحازدستاوردهایحوزهسلولهایبنیادی (۲)
  14. حمایتازبرگزاریهمایشهاوکارگاه ها و نشست‌های علمی و ترویجی (۲)
  15. عضویت و مشارکت فعال در مجامع علمی مرتبط بین المللی (۳)
  16. توسعه همکاری‌های مشترک با کشورهای هدف به منظور انتقال فناوری و صادرات محصولات و خدمات آن (۳)
  17. بسترسازی برای مؤسسات پژوهشی داخلی برای همکاری‌های بین المللی در موضوعات پژوهشی، انتقال فناوری، تجاری سازی و درمانی (۳)
  18. تدوین مقررات سلول درمانی و دستورالعمل‌های لازم و پیگیری تصویب آن (۴)
  19. تدوین و ترویج کدهای اخلاقی مورد نیاز برای مراکز و مؤسسات آموزشی، پژوهشی و درمانی در حوزه سلول‌های بنیادی (۴)
  20. تدوین استانداردهای لازم برای فعالیت‌های تحقیقاتی، درمانی، تولیدی و زیرساخت‌های لازم به ویژه در زمینه بانک‌ها و فرآورده‌های سلول، بافت و ارگان و تصویب آنها در مراجع ذیربط (۴)
  21. ایجاد رشته‌ها و گرایش‌های مورد نیاز در مقاطع تحصیلات تکمیلی (۵)
  22. اعزام متخصصان و کارشناسان به مراکز علمی –درمانیداخلوخارجبراییادگیریفناوریومهارتهایموردنیازودعوتازتخصصینبرجستهخارجازکشوربهمنظورآموزشوانتقالدانش (۵)
  23. تدوینفهرستموضوعاتاولویتداروطراحیوشناساییسازوکارهاینحوهحمایتازآنها (۶ و ۷)
  24. اعطای پژوهانه تحقیقاتی به پژوهشگران و فناوران در موضوعات مورد نیاز کشور با اولویت استعدادهای برتر (۶)
  25. حمایت از انتشار نتایج تحقیقات انجام شده در مجلات و ارائه در کنفرانس‌های بین المللی (۶)
  26. تشویق محققین و مراکز به فعالیت در مرزهای دانش و فناوری در این حوزه (۶)
  27. تشویق بخش غیردولتی برای سرمایه گذاری در زمینه سلول‌های بنیادی جهت تحقیق، تولید، صادرات محصولات و ارائه خدمات (۶ و ۷)
  28. جلب مشارکت مردمی، خیرین و نهادهای عمومی غیردولتی نسبت به حمایت‌های مادی و معنوی از فعالیت‌های علمی و تجاری در این حوزه (۶ و ۷)
  29. حمایت از تولید تجهیزات و مواد پرمصرف توسط مؤسسات و شرکت‌های دانش بنیان داخلی (۷)
  30. حمایت از ارائه خدمات درمانی مبتنی بر علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی (۷)
  31. پوشش بیمه‌ای کلیه خدمات سلول درمانی دارای توجیه اقتصادی، اجتماعی و مورد تأیید وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (۷)
  32. تدوین تعرفه‌های واقعی و عادلانه خدمات پژوهشی، تشخیصی و درمانی در حوزه سلول‌های بنیادی (۷)
  33. حمایت از بازاریابی تولیدات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان در این حوزه (۷)
  34. حمایت از نظریه پردازی و تحقیق در حوزه علوم پایه مرتبط با علوم سلول‌های بنیادی با نگرش کاربردی برای کشف افق‌های جدید علمی و خلق علوم میان رشته‌ای جدید (۸)
  35. افزایش تولید علم دینی در زمینه احکام و اخلاق مرتبط با سلول‌های بنیادی از طریق اموری مانند ایجاد مراکز پژوهشی و راه اندازی رشته‌های علمی مناسب در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی (۹)
  36. تعامل اندیشمندان علوم دینی و متخصصان سلول‌های بنیادی به منظور تطابق فعالیت‌های علمی این حوزه با فلسفه و احکام اسلامی (۹)

1421050881319_open_source_biology_19069-th3
ماده ۸- ساز و کار اجرای سند

  1. شورای عالی انقلاب فرهنگی وظیفه سیاست گذاری کلان، هماهنگی کلان و نظارت کلان بر اجرای این سند را برعهده دارد.
  2. ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور نیز مسئولیت رصد اجرای این سند را برعهده داشته و بازنگری‌های لازم در سند و گزارش کلان مربوطه را در فواصل زمانی مشخص به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهد نمود.
  3. «ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی» که به اختصار در این سند ستاد نامیده می شودع وظیفه سیاست گذاری اجرایی، راهبری، هماهنگی و ایجاد ارتباطات بین دستگاهی لازم اعم از دولتی و خصوصی برای گسترش فناوری و صنایع دانش بنیان در این حوزه در چارچوب این سند را برعهده دارد. این ستاد دارای یک شورا و یک دبیرخانه است.

تبصره- دبیرخانه ستاد در معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور مستقر می‌شود.

ماده ۹- اعضای شورای ستاد

    1. معاون علمی و فناوری رئیس جمهور (رئیس ستاد)
    2. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (نایب رئیس ستاد)
    3. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا معاون ذیربط
    4. وزیر جهاد کشاورزی یا معاون ذیربط
    5. وزیر صنعت، معدن و تجارت یا معاون ذیربط
    6. رئیس جهاد دانشگاهی
    7. رئیس مرکز همکاری‌های فناوری و نوآوری ریاست جمهوری
    8. رئیس شورای تخصصی حوزوی
    9. نماینده ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور
    10. معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
    11. معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
    12. دو نفر متخصص شامل یک نفر در حوزه پزشکی و یک نفر در حوزه دامپزشکی با معرفی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور
    13. یک نفر متخصص در حوزه‌های ذیربط با معرفی پژوهشگاه رویانتبصره- متخصصین موضوع بندهای ۱۲ و ۱۳ با حکم رئیس ستاد به مدت چهارسال منصوب شده و انتخاب مجدد آنها بلامانع است.
    14. دبیر ستادتبصره ۱: دبیر ستاد توسط رئیس ستاد به مدت ۴ سال انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد ایشان بلامانع است.
      تبصره ۲: آیین نامه داخلی شورای ستاد، به پیشنهاد معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور توسط شورای ستاد به تصویب می‌رسد.

ماده ۱۰- وظایف ستاد

  1. اجرایی سازی اقدامات، هماهنگی و پیگیری ارتباطات بین دستگاهی برای گسترش فعالیت‌ها و پایش و رصد اقدامات در حوزه‌های تعریف شده در سند
  2. تهیه و تدوین برنامه عملیاتی برای اجرایی سازی اقدامات سند در هر سال
  3. هدایت و پیگیری تعاملات بین بخش‌های دولتی و خصوصی برای دستیابی به اهداف سند
  4. حمایت علمی، اطلاعاتی، تسهیل گری و معنوی از شرکت‌های دانش بنیان و طرح‌های دارای ظرفیت فناوری و تجاری سازی
  5. حمایت‌های تشویقی از فعالیت‌های علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان در حوزه سند، مبتنی بر آیین نامه‌های مصوب در شورای ستاد
  6. بررسی تحولات داخلی و بین المللی بخش به منظور دستیابی به اهداف سند و ارائه پیشنهاد اصلاحات لازم برای بازنگری و به روز رسانی سند به ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور
  7. ارزیابی مستمر و نظارت بر حسن اجرای برنامه‌های محول شده به دستگاه‌ها و همچنین پایش شاخص‌ها و ارائه گزارش سالانه به ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشورتبصره ۱: این گزارش شامل میزان تحقق اهداف و مقادیر شاخص‌های سند و همچنین فرآیند استخراج آن‌ها خواهد بود.تبصره ۲: عناوین شاخص‌های لازم در چهار سرفصل پژوهش و فناوری، آموزش و سرمایه انسانی، اقتصادی و زیرساختی توسط ستاد پیشنهاد و توسط ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور نهایی سازی می‌شود.
    تبصره ۳: دولت موظف است بودجه‌های مورد نیاز ستاد را در قالب یک ردیف مستقل در لوایح بودجه سنواتی و برنامه‌های توسعه پنج ساله پیش بینی نماید.تبصره ۴: ساختار تشکیلاتی و شرح وظایف دبیرخانه ستاد، در ستاد تهیه و به تصویب مراجع ذیصلاح قانونی خواهد رسید.تبصره ۵: نهادها و دستگاه‌های مرتبط با حوزه سند، ملزم به همکاری با ستاد می‌باشند.تبصره ۶: ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در صورت نیاز به اصلاح ساختارها و سازو کارهای نهادهای ذی ربط، از طریق مراجع ذیصلاح گردش کار لازم را انجام خواهد داد.

    ماده ۱۱- این سند مشتمل بر یازده ماده و ده تبصره در جلسه ۷۳۷ مورخ ۲۳/ ۷/ ۱۳۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجراست و کلیه مصوبات و سیاست‌های مغایر با آن، لغو و بلااثر خواهد بود.

حسن روحانی
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی

آشنایی با دبیر ستاد

دکتر امیر علی حمیـــــــــدیه

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیاد

معرفی ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی

ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی در سال ۱۳۸۷ در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شد و شروع به فعالیت نمود تا موجب پیشرفت روزافزون جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نوین و کاربردی گردد.

در حال حاضر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی در ۳ عرصه اصلی ذیل مشغول به فعالیت می‌باشد.

  • توسعه مراکز سلول‌های بنیادی
  • توسعه تجارت و بازار محصولات سلول‌های بنیادی
  • توسعه دانش و فناوری و منابع انسانی حوزه سلول‌های بنیادی

1409031725387_25-th3

سرفصل‌های اصلی فعالیت در موضوع ستاد

  1. ایجاد و توسعه مراکز تحقیقات، فناوری، تولید و خدمات علوم سلول‌های بنیادی در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و مؤسسات علمی و پژوهشی واجد شرایط با توجه به نیاز کشور
  2. ایجاد سامانه اطلاعات و شبکه تحقیقات و فناوری و اطلاع رسانی در مواد، تجهیزات، نیروی انسانی، خدمات و منابع علمی
  3. تقویت و حمایت از دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های مرتبط در تأمین تجهیزات و مواد مصرفی و فضای فیزیکی
  4. ایجاد مراکز تولید و تکثیر و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی مورد نیاز
  5. ایجاد بانک اطلاعات داوطلبان اهدای سلول‌های بنیادی
  6. ایجاد بانک‌های سلولی و بافتی مورد نیاز در استان‌ها و شبکه سازی بین آن‌ها
  7. ایجاد شبکهٔ آزمایشگاهی سلول‌های بنیادی و ارتباط با سایر شبکه‌های آزمایشگاهی به منظور هم افزایی امکانات کشور
  8. ارزیابی و رتبه بندی مراکز، مؤسسات، دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها براساس نظام اعتبارسنجی ملی و بین المللی در حوزه سند
  9. ایجاد مراکز نگهداری، آزمایشگاهی و جراحی حیوانات کوچک و بزرگ در مراکز تحقیقاتی مرتبط به منظور انجام مطالعات پیش بالینی
  10. افزایش و توسعه مراکز پژوهشی – درمانی در تراز کشورهای پیشرفته
  11. ایجاد انواع مراکز سلول درمانی استاندارد در ترازهای بین المللی
  12. انتشار چاپی و الکترونیکی خبرنامه‌ها، مجلات و نشریات علمی – تخصصی و کتب در عرصه داخلی و بین المللی
  13. به کارگیری رسانه‌های عمومی و ظرفیت اطلاع رسانی مدارس و دانشگاه‌ها به منظور ترویج استفاده صحیح از دستاوردهای حوزه سلول‌های بنیادی
  14. حمایت از برگزاری همایش‌ها و کارگاه‌ها و نشست‌های علمی و ترویجی
  15. عضویت و مشارکت فعال در مجامع علمی مرتبط بین المللی
  16. توسعه همکاری‌های مشترک با کشورهای هدف به منظور انتقال فناوری و صادرات محصولات و خدمات آن
  17. بسترسازی برای مؤسسات پژوهشی داخلی برای همکاری‌های بین المللی در موضوعات پژوهشی، انتقال فناوری، تجاری سازی و درمانی
  18. تدوین مقررات سلول درمانی و دستورالعمل‌های لازم و پیگیری تصویب آن
  19. تدوین و ترویج کدهای اخلاقی مورد نیاز برای مراکز و مؤسسات آموزشی، پژوهشی و درمانی در حوزه سلول‌های بنیادی
  20. تدوین استانداردهای لازم برای فعالیت‌های تحقیقاتی، درمانی، تولیدی و زیرساخت‌های لازم به ویژه در زمینه بانک‌ها و فرآورده‌های سلول، بافت و ارگان و تصویب آنها در مراجع ذیربط
  21. ایجاد رشته‌ها و گرایش‌های مورد نیاز در مقاطع تحصیلات تکمیلی
  22. اعزام متخصصان و کارشناسان به مراکز علمی – درمانی داخل و خارج برای یادگیری فناوری و مهارت‌های مورد نیاز و دعوت از تخصصین برجسته خارج از کشور به منظور آموزش و انتقال دانش
  23. تدوین فهرست موضوعات اولویت دار و طراحی و شناسایی ساز و کارهای نحوه حمایت از آنها
  24. اعطای پژوهانه تحقیقاتی به پژوهشگران و فناوران در موضوعات مورد نیاز کشور با اولویت استعدادهای برتر
  25. حمایت از انتشار نتایج تحقیقات انجام شده در مجلات و ارائه در کنفرانس‌های بین المللی
  26. تشویق محققین و مراکز به فعالیت در مرزهای دانش و فناوری در این حوزه
  27. تشویق بخش غیردولتی برای سرمایه گذاری در زمینه سلول‌های بنیادی جهت تحقیق، تولید، صادرات محصولات و ارائه خدمات
  28. جلب مشارکت مردمی، خیرین و نهادهای عمومی غیردولتی نسبت به حمایت‌های مادی و معنوی از فعالیت‌های علمی و تجاری در این حوزه
  29. حمایت از تولید تجهیزات و مواد پرمصرف توسط مؤسسات و شرکت‌های دانش بنیان داخلی
  30. حمایت از ارائه خدمات درمانی مبتنی بر علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی
  31. پوشش بیمه‌ای کلیه خدمات سلول درمانی دارای توجیه اقتصادی، اجتماعی و مورد تأیید وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
  32. تدوین تعرفه‌های واقعی و عادلانه خدمات پژوهشی، تشخیصی و درمانی در حوزه سلول‌های بنیادی
  33. حمایت از بازاریابی تولیدات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان در این حوزه
  34. حمایت از نظریه پردازی و تحقیق در حوزه علوم پایه مرتبط با علوم سلول‌های بنیادی با نگرش کاربردی برای کشف افق‌های جدید علمی و خلق علوم میان رشته‌ای جدید
  35. افزایش تولید علم دینی در زمینه احکام و اخلاق مرتبط با سلول‌های بنیادی از طریق اموری مانند ایجاد مراکز پژوهشی و راه اندازی رشته‌های علمی مناسب در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی
  36. تعامل اندیشمندان علوم دینی و متخصصان سلول‌های بنیادی به منظور تطابق فعالیت‌های علمی این حوزه با فلسفه و احکام اسلامی

اهداف ستاد

سیاست‌ها:

  • ایجاد و ارتقای زیرساخت‌های لازم برای توسعه و خوداتکایی و کسب مرجعیت علمی و فناوری در این حوزه
  • ترویج، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به منظور بهره مندی صحیح جامعه علمی از دستاوردها و پیشرفت‌های این حوزه
  • تعامل فعال و اثرگذار با دیگر کشورها به خصوص کشورهای منطقه و جهان اسلام
  • تدوین، بازنگری، اصلاح و روزآمد کردن قوانین، مقررات و استانداردهای مربوطه در این حوزه
  • جذب، تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی لازم در زمینه تحقیقات، فناوری و خدمات در این حوزه
  • حمایت از انجام تحقیقات در راستای تولید دانش و توسعه فناوری به ویژه در موضوعات اولویت دار
  • تجاری سازی دستاوردها، تقویت تولید، ساماندهی خدمات و تسهیل فضای کسب و کار
  • تعامل فعال و مؤثر با دیگر علوم مرتبط به ویژه حوزه علوم دینی
  • الهام گیری از آموزه‌های الهی در حوزه‌های فقهی، اخلاقی و معرفتی در سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرای علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی

راهبردها

  1. ایجاد و ارتقای زیرساخت‌های لازم برای توسعه و خوداتکایی و کسب مرجعیت علمی و فناوری در این حوزه
  2. ترویج، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به منظور بهره مندی صحیح جامعه علمی از دستاوردها و پیشرفت‌های این حوزه
  3. تعامل فعال و اثرگذار با دیگر کشورها به خصوص کشورهای منطقه و جهان اسلام
  4. تدوین، بازنگری، اصلاح و روزآمد کردن قوانین، مقررات و استانداردهای مربوطه در این حوزه
  5. جذب، تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی لازم در زمینه تحقیقات، فناوری و خدمات در این حوزه
  6. حمایت از انجام تحقیقات در راستای تولید دانش و توسعه فناوری به ویژه در موضوعات اولویت دار
  7. تجاری سازی دستاوردها، تقویت تولید، ساماندهی خدمات و تسهیل فضای کسب و کار
  8. تعامل فعال و مؤثر با دیگر علوم مرتبط به ویژه حوزه علوم دینی
  9. الهام گیری از آموزه‌های الهی در حوزه‌های فقهی، اخلاقی و معرفتی در سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرای علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی

حمایت‌ها و تسهیلات

حمایت از تجاری سازی

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ” تجاری سازی محصولات علمی ” را بعنوان هدف اصلی و مطلوب خود قلمداد نموده است. در این راستا، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی نیز بنا دارد تا از شرکت‌هایی که فرایند تولید دانش فنی و فناوری آنان در خلق محصولاتشان کاملاً داخلی بوده و به مرحله تولید رسیده است حمایت نموده و در صورت تأیید، در سایت ستاد معرفی نماید. از اینرو، شرکت‌های مربوطه می‌توانند مشخصات، عکس‌ها، تأییدیه‌ها و حتی نمونه محصولات خود را به این ستاد ارسال نمایند و یا از طریق ایمیل موجود در قسمت تماس با مای سایت، اطلاعات مورد نظر خود را جهت معرفی و درج در سایت ارسال نمایند.

۴/۵ - (۵ امتیاز)
جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.