لوگو شرکت دانش بنیان ایران

ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز

 

فناوری های نرم و هویت ساز

تعریف ستاد در یک نگاه

در آینده بنیه و دارایی‌های نرم و فرهنگی‌ ملت‌هاست که جایگاه و اقتدار آن‌ها را رقم خواهد زد. پیشرفت‌های شگرف علوم و فناوری‌های سخت در طول قرن بیستم که به شکوفایی اقتصادی جوامع به اصطلاح پیشرفته انجامید، نیازهای ذاتی بشر را تا آنجا ارضا کرد که بتواند به نیازهای عالی‌تر ـ نیازهای روحی و روحانی ـ خود بپردازد. پاسخ‌گویی به این نیازها مستلزم توسعه‌ی شاخه‌ی نوینی از علوم و فناوری‌ها موسوم به علوم و فناوری‌های نرم و فرهنگی است که هدف آن‌ها شناخت هرچه بیش‌تر جنبه‌های ذهنی و روحی انسان و یافتن راه‌هایی به‌منظور اعتلای ذهنی و روحی او و هم‌چنین تنظیم رابطه‌ی بهتری فیمابین او و محیط پیرامون است؛ محیطی که به اقتضای پیشرفت علوم و فناوری‌های سخت هر روز پیچیده‌تر می‌شود
همان‌طور که علوم و فناوری‌های سخت به شکل‌گیری و توسعه‌ی خانواده‌ی بزرگ صنایع سخت (صنایع غالباً کارخانه‌ای) منتهی می‌شوند، علوم و فناوری‌های نرم نیز صنایع نرم را شکل می‌بخشند؛ صنایعی که محصولات و خدماتِ حاصل از آن ها به اعتلای انسان، افزایش کیفیت زندگی و تسهیل رابطه‌ی او با محیط پیرامون کمک می‌کنند. صنایع نرم انواع مختلفی دارند که یکی از مهم‌ترین شاخه‌های آن را صنایع «خلاق و فرهنگی» تشکیل می‌دهند. این صنایع روی هم رفته «اقتصاد خلاق» را شکل می‌دهند. صنایع خلاق و فرهنگی، در طول چند سال اخیر به قدری توسعه پیدا کرده‌اند که برخی آینده‌پژوهان، موج چهارم در فراسوی عصر اطلاعات و دانایی را موج خلاقیت یا عصر صنایع خلاق و فرهنگی می‌دانند، در همین راستا ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدام به تشکیل ستادی به نام ستاد توسعه فناوری ­های نرم و هویت ­ساز نموده تا در این حوزه یکپارچگی ­های لازم برای توسعه و تجاری سازی فناوری­های نرم و هویت­ ساز صورت پذیرد .

تجاری سازی

در سطح کلان اقتصادی, امروزه به اثبات رسیده که تولید محصولات فناورانه علاوه بر فراهم آوردن ارزش های اقتصادی قابل توجه, منجر به رشد اقتصادی و فنی نیز می شود و از انجا که ورود هر محصول به بازار داخلی و خارجی (صادرات)تضمین کننده موفقیت و بقای آن است, ازین منظر تجاری سازی عاملی حیاتی برای رشد اقتصادی هر کشور به حساب می اید.در سطح خرد اقتصادی , تحقیقات بدون تجاری سازی در زمینه تولید محصول بی معنی است. چرا که بدون دستیابی به مشتریان خاص یک محصول, تولید و یا اجرایی سازی یک ایده بی فایده به نظر می رسد. اهمیت تجاری سازی به حدی است که ستاد در حال حاضر بر آن است که با خدمات مشاوره ای و انجام پروژه های تحقیقاتی در این زمینه اطلاعات خود را در کنار حمایت های مالی و ارائه تسهیلات در اختیار صاحبان ایده قرار دهد.
فعالیت­های مشمول تعریف تجاری سازی در حوزه فناوری­های نرم و هویت ساز عبارتند از:

  1. فعالیت های مرتبط با عرضه محصول یا خدمت جدید مبتنی بر ایده ها یا فناوری های جدید
    (شامل تمامی فرایندهای مرتبط از جمله ثبت اختراع، مالکیت فکری، ارزش گذاری فناوری، اعطای امتیاز، انتقال و انتشار و کسب سایر فناوریهای مورد نیاز مکمل و پرداخت حق الامتیازهای مرتبط، جذب سرمایه و منابع، نمونه سازی، طراحی صنعتی فرایند یا محصول جدید، انجام آزمون ها و دریافت تأییدیه های لازم، تولید آزمایشی، بازاریابی و رفع اشکال)
  2. خدمات پشتیبانی تخصصی تجاری سازی (شامل فعالیت های مشاوره، مدیریت فناوری، طراحی محصول و فرآیند، خدمات استانداردسازی، اندازه سنجی و خدمات آزمایشگاهی)
  3. بکارگیری روش­های علمی یا نوآورانه در تولید محصولات حاصل از فناوری­های نرم و هویت ساز به منظور اقتصادی­ تر کردن فعالیت­ها

در این راستا ستاد، طرح ها یی با این هدف که در حوزه فناوری های نرم وهویت ساز باشند را تحت پوشش حمایت خود قرار می دهد.

d660b5e7-f957-4b54-a9aa-e7426ffd56e2

برند سازی

برند سازی یا برندینگ بخش مهمی از یک فرایند نظام مند بازاریابی یکپارچه است. برند می تواند با افزایش تمرکز و آگاهی مصرف کننده نسبت به یک محصول یا خدمت موجب رشد سهم بازار شود و با ایجاد و احساس تعلق و نزدیکی در مصرف کنندگان زمینه ساز تکرار خرید آن ها گردد. اگرچه برند می تواند تمامی این نقش ها را ایفا کند اما استراتژی نام تجاری فراتر و گسترده تر از صرف بحث بازاریابی است و اگر منطبق با استراتژی کلی سازمان یا شرکت نیز نباشد احتمال شکست آن بسیار زیاد است.
به طور مثال برند سازی مقصد گردشگری به معنی چگونگی ادراک ذهنی مصرف کنندگان از یک مقصد گردشگری است.برند سازی یک مفصد گردشگری تنها در مورد ایجاد یک لوگو یا شعار نیست بلکه در مورد بدست آوردن عناصر متمایزی از مقصد در قالب برند و چگونگی ارتباط این عناصر از طریق اجزا برند است:این اجزا عبارتند از هویت،جوهره،شخصیت،تصویر،مشخصه و فرهنگ، مدیریت این اجزا جهت ایجاد جایگاهی منحصر به فرد از برند مقصد گردشگری در ذهن مصرف کننده را اصطلاحاً جایگاه یابی برند می نامند.برند مقصد گردشگری می تواند از طریق ایجاد محصولی جدید در چارچوبی یکسان , در نقش اهرمی عمل کند که موجب افزایش مشتری محوری و برند سازی با هم می شود.
در این راستا ستاد, طرح ها یی با این هدف که در حوزه فناوری های نرم وهویت ساز باشند را تحت پوشش حمایت خود قرار می دهد.

بازار یابی

در تعریفی ساده، تحقیقات بازاریابی فرایندی است که سازمان را به بازار از طریق جمع آوری اطلاعات مرتبط می کند. اطلاعات حاصله از تحقیقات بازار در کنار تجربه، شم و دانش مدیران، راهنمای ایشان در اخذ تصمیمهای درست به شمار می آید.به عبارت دیگر تحقیقات بازار یک جزء از تحقیقات بازاریابى است که درباره تحقیق نمودن در خصوص بازار شامل نیازهاى مشتریان، رقبا، فرصتها و تغییرات بازار مى باشد.
دیدگاه ها به بازاریابی فناوری های نرم و فرهنگی و هنری گویی مستلزم یک تغییر است. شاید برخی این‌گونه بیاندیشند که هنر اصیل و خوب خود بازار خود را می‌یابد و می‌فروشد، ولی حقیقت خلاف این قضیه است. نمونه‌های فراوانی در گذشته و حال وجود دارند که بهترین یا حتی نوآورانه‌ترین کارهای هم نتوانسته‌اند همه‌گیر شوند چرا که نیروهای لازم برای به بازار آوردن آن، ضعیف یا ناکافی بوده است. بازاریابی هنری است که می‌تواند تولید ثروت کند و علاوه بر سرمایه مادی, کاربر است و نیازمند سرمایه‌گذاری فکری و انسانی است.
دست‌سازه‌های هنرمندان هر بوم و دیاری عصاره‌ی هویت و فرهنگ مردمی یک ملت است که می‌تواند در قامت سفیر فرهنگ و هنر مردمان آن دیار به انتقال و صدور ارزش‌های والای آن ملت به دیگر فرهنگ‌ها بپردازد. بسیاری از مردم در مورد اصطلاح بازاریابی اشتباه کرده، آن را صرفا معادل فروش و یا تبلیغات تجاری که باعث افزایش فروش می‌شود، می دانند. اما بازاریابی قلمروی بسیار گسترده‌تری را دربرمی‌گیرد و شامل درک خواسته‌های مشتری و تطابق محصولات شرکت، برای برآورده ساختن آن نیازها و در برگیرنده فرآیند سودآوری برای شرکت است.
بازاریابی آثار هنری و فرهنگی و محصولات نرم همچون بازاریابی سایر کالاها و خدمات است. با این توجه که مخاطبان این نوع محصولات نسبتا متفاوت از دیگر مخاطبان کالا و خدمات هستند. هنر در ردیف نیازهای عالی جوامع به شمار می‌رود، و لذا اتخاذ رویکردهای انسانی و تعالی بخش در بازاریابی آثار هنری باید مورد تاکید اهالی هنر قرار گیرد.
در نهایت بازار یابی محصولات نرم عبارت است از کسب خشنودی مشتری با استمرار در سود آوری با رفتار محنصر بفرد بین رقبا با شناسایی کلیه عوامل موثر در زنجیره ارزش آفرینی و جامعه و شناساندن وجوه تمایز و مزیت رقابتی به مخاطبان هدف :مشتریان –واسطه ها- تاثیرگذاران و…به نحوی که به انتخاب ما از سوی مشتری منجر شود، فروش صورت گیرد وصول مطالبات انجام شود، وبه فروش موثر یا فروش تکرار شونده بیانجامد و در نهایت مشتری را به سفیر برند ما مبدل سازد. و درآخر اینکه همه انسان‌ها محصولی برای عرضه دارند و بازاریابی در تمام ابعاد زندگی بشر اصلی انکار ناپذیراست. بازاریابی با تعریف فوق در سیاست، مذهب، هنر ، خدمات،کالا ، عشق، خانواده کاری، و… کاربرد دارد.
در این راستا ستاد, طرح هایی با این هدف که در حوزه فناوری های نرم وهویت ساز باشند را تحت پوشش حمایت خود قرار می دهد.

اهداف و مأموریت‌ها

اهداف:

  • افزایش تولید و سهم خدمات و محصولات نرم و فرهنگی در اقتصاد ملی
  • ارتقا سازوکارهای سیاستگذاری و نهادینه‌سازی گفتمان فن آوری‌های نرم در کشور
  • ارتقا و بهره‌برداری از سرمایه‌های دانشی و انسانی کشور در حوزه فن آوری‌های نرم
  • توسعه نقش‌آفرینی و همکاری‌های بین‌المللی در زمینه فن آوری‌های نرم
  • بهبود زیرساخت‌های نهادی توسعه و تجاری‌سازی فن آوری‌های نرم

مأموریت فن آوری‌های نرم:
پیشران کلیدی توسعه اقتصاد دانش بنیان و گذار کشور به موج چهارم برپایه گسترش فن آوری‌ها، صنایع، کسب‌وکارها و مشاغل خلاق و فرهنگی در چارچوب این مأموریت کلان، رسالت ستاد توسعه فن آوری‌های نرم عبارت است از: هماهنگ سازی، حمایت و تسهیل‌گری و روزآمدسازی زیرساخت‌های نهادی برای توسعه فن آوری‌های نرم و هویت‌ساز و تجاری‌سازی آن‌ها

ارکان ستاد

ساختار ستاد

image003

شورای ستاد

اعضای حقیقی شورا

شورای ستاد

هدفگذاری، اولویتبندی و سیاستگذاری امور ستاد در حوزهی فناوری‌های نرم و هویت‌ساز و همچنین روز آمدسازی و بازنگری در اهداف، اولویت‌ها و سیاستهای ستاد، برعهدهی شورا است. به طور خلاصه، مسئولیت‌های شورا عبارتند از:

  • هدفگذاری، اولویتبندی و سیاستگذاری امور ستاد
  • روزآمدسازی و بازنگری در سند توسعه فناوری‌های نرم به منظور تصویب در مراجع ذی‌ربط
  • ارزیابی دستاوردها و پیامدهای سیاستهای ستاد در حوزه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز

این شورا، متشکل از ۷ عضو حقیقی و ۶ عضو حقوقی می‌باشد.

اعضای حقیقی شورا نیز ۷ نفر از صاحب‌نظران اقتصاد فرهنگ و هنر از حوزه و دانشگاه، نمایندگان اصناف، سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها)، بنگاه‌های خصوصی و دیگر فعالان صنایع خلاق و فرهنگی در سطح ملی می‌باشد.

  • آقای دکتر حمید ضرغام بروجنی
  • آقای دکتر غلامعلی منتظر
  • آقای دکتر حمید رضا مؤمنیان
  • آقای دکتر رسول بیدرام
  • آقای دکتر حسین خطیبی
  • آقای دکتر سعید رضا عاملی
  • آقای پرویز کرمی

اعضای حقوقی شورا

شورای ستاد

هدفگذاری، اولویت بندی و سیاستگذاری امور ستاد در حوزهی فن آوری‌های نرم و هویت‌ساز و همچنین روزآمدسازی و بازنگری در اهداف، اولویت‌ها و سیاست‌های ستاد، برعهدهٔ شورا است. به طور خلاصه، مسئولیت‌های شورا عبارتند از:

  • هدفگذاری، اولویت بندی و سیاستگذاری امور ستاد
  • روزآمدسازی و بازنگری در سند توسعه فن آوری‌های نرم به منظور تصویب در مراجع ذی‌ربط
  • ارزیابی دستاوردها و پیامدهای سیاستهای ستاد در حوزه فن آوری‌های نرم و هویت‌ساز

این شورا، متشکل از ۷ عضو حقیقی و ۶ عضو حقوقی می‌باشد.

اعضای حقوقی شورا، نمایندگان سازمان‌ها و نهادهای زیر می‌باشند:

        1. شورای عالی انقلاب فرهنگی
        2. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
        3. آقای دکتر موسویان
          سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
        4. آقای عبدالمجید شریف زاده
          صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
        5. آقای دکتر عطاءالله ابطحی
          شهرداری تهران
        6. فرهنگستان هنر
          آقای مسعود ناصری

دبیر ستاد

سید محمدحسین سجادی نیری

دبیر خانه ستاد

آدرس: تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خ شیخ بهایی،‌ کوچه لادن، پلاک ۲۰، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، طبقه چهارم جنوبی، ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت ساز

تلفن:
۰۲۱۸۳۵۳۲۴۷۷
۰۲۱۸۳۵۳۲۲۸۸

شماره فکس:
۰۲۱۸۳۵۳۲۲۶۸

رایانامه:
stdc@isti.ir
barmak.stdc@isti.ir

لطفا امتیاز خود را وارد کنید
جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.